12 stycznia 2013

Makaron z jajkiem.

Pierzyna, kubek gorącej czekoladowej kawy pitej duszkiem i śnieg co chwila całujący ziemię. Idealne zimowe popołudnie... Dopóki nie wytkniemy nosa spoza dom :). Mimo wszystko - kocham zimę i te milion warstw ubrań, żeby ogrzać moje bez tłuszczowe ciało oraz to przyjemne ciepło, które wylatuje z garnka i krąży po kuchni.


Strasznie dziś wymarzłam, smutny brzydki dzień mimo tego pięknego białego puszku. Niestety, taka kolej rzeczy, nic nie da się z tym zrobić. Trzeba przetrwać do jutra.

Co na dzisiaj? Smaki dzieciństwa - przynajmniej dla mnie. 
Podstawa, którą każdy ma w małym paluszku.





Makaron z jajkiem, bazylią, pomidorami i szynką:

  • Garść makaronu (ja dałam pełnoziarniste małe kokardki)
  • 2 rozbełtane jajka
  • Pół pomidora
  • 2 plastry szynki drobiowej
  • Bazylia (jak ktoś nie ma świeżej to może być suszona)
  • Sól i pieprz
  • Odrobina oliwy
 Przygotowanie:

  1.  Ugotowany al dente makaron podsmażamy razem z szynką i pomidorami na oliwie.
  2. Roztrzepujemy jajko z posiekaną bazylią, solą i pieprzem, po czym wlewamy na patelnie do Naszego makaronu, pomidorów i szynki. Mieszamy aż się zetnie jajko.









Smacznego!

8 komentarzy:

  1. sycący obiad, w sam raz na powrót zimy :)
    pozdrawiam,
    Szana!

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm lubię takie dania :p ciekawy ten makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne, chociaż dla mnie akurat bez szynki ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na makaron, do tej pory z jajkami jadłam tylko w postaci carbonarry a taka "jajecznicowa" wersja mi do głowy nie przyszła ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam , bardzo smacznie to wygląda , z chęcią bym skosztowała ;d

    OdpowiedzUsuń
  6. Super blog..dodaje do ulubionych:)Mogłabyś mi napisać jaką czcionką robisz wpisy,błagam!:)pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładnie Ci wyszło :) I smacznie

    OdpowiedzUsuń