3 stycznia 2013

Chocolate muffins .

Popijam zieloną herbatkę z grejpfrutem i myślę co jutro upichcić na obiad dobrego, aby i mama ze swoim Dukanem go mogła zjeść, coś się wymyśli - na pewno :)

Trochę mnie nie było, sumując to rok temu ostatni raz ;), no ale wiadomo zawirowanie przed sylwestrem trochę mi to uniemożliwiło.
Myślałam o tym, co by tu dać. Może coś wytrawnego? Nieee na to jeszcze przyjdzie pora! Trzeba znowu Was troszkę zasłodzić po tych świątecznych i sylwestrowych szaleństwach.

Dziś swoje 5 minut mają...
Bajecznie czekoladowe muffiny, które robiłam na imprezę na którą szła siostra.
To, że znikały w zaskakująco szybkim tempie może świadczyć tylko o jednym :)
Non stop wilgotne, przepełnione smakiem czekolady na każdym skrawku i nie za słodkie - nic dodać i nic ując, trzeba spróbować!




 Czekoladowe muffiny (przepis na 24 sztuki):

  • 280g masła
  • 120g poszatkowanej gorzkiej czekolady
  • Szklanka dobrego ciemnego kakao
  • 1,5 szklanki mąki
  • Łyżeczka sody
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • Aromat waniliowy
  • szczypta soli
  • Szklanka śmietany 12% lub 18%

Polewa czekoladowa:
  • 200g śmietany 12-18%
  • 200g czekolady (ja użyłam białej)

Przygotowanie:

  1. Do rondelka z grubym dnem włożyć masło i czekoladę, podgrzewać mieszając, aż składniki się roztopią. Zdjąć z ognia, dodać kakao i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników. Masę odstawić do ostygnięcia. 
  2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz sodą. 
  3. Do jajek dodać cukier,  aromat i sól, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Wlać przestygniętą masę czekoladową i wymieszać łyżką.  
  4. Do masy dodać 1/6 mąki i zamieszać. Wlać  śmietanę, wymieszać.
    Dodać resztę mąki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników. 
  5.  Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 160*C (na funkcji góra-dół 180*C). Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche, więc radzę trzymać się 21 minut.
    Podawać przestygnięte. 
Polewa:

  1. Śmietanę podgrzać w rondelku.
  2. Gorącą śmietaną polać połamaną w kostkę czekoladę i mieszać do momentu rozpuszczenia.
  3. Polewać babeczki.






Smacznego!



12 komentarzy:

  1. czekolada - wszystko się uda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyglądają. Idealna przekąska ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. czekoladowo ;) smacznie ci pewnie wyszły i ślicznie wyglądają ;d

    OdpowiedzUsuń
  4. kocham takie super czekoladowe muffiny!
    + dodaje do obserwowanych :))

    OdpowiedzUsuń
  5. No proszę..Zytka jakie muffinki potrafi robić, musisz mnie nauczyć kiedyś, bo mi nie wychodzą ;c

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo fajne, bardzo czekoladowe:) jutro wykorzystam Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. czekoladowe to jedne z tych naj najpyszniejszych ♥

    OdpowiedzUsuń
  8. aaaa, ależ to pysznie wygląda, zgłodniałam - a tu człowiek jest na diecie, jakie to życie niesprawiedliwe ; )
    inkaastyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń